Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό οδηγό για τις γυναίκες, ο ι διατροφικές ανάγκες κατά την εμμηνόπαυση δεν διαφέρουν σημαντικά από εκείνες των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία.Ωστόσο, οι γυναίκες κατά την περίοδο αυτή έχουν μειωμένες ενεργειακές ανάγκες, δηλαδή χρειάζονται λιγότερες θερίδες καθημερινά σε σχέση με τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Για τον λόγο αυτό, για τη διασφάλιση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους συνίσταται η μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνετε, ειδικά από συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων.
Διατροφικές συστάσεις – Χρήσιμες συμβουλές
- Προτιμάτε στην καθημερινή διατροφή σας φρούτα λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης .Παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, όπως βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, χωρίς να προσφέρουν πολλές θερμίδες.τη
- Αποφεύγετε το κόκκινο κρέας (έως 1 μερίδα την εβδομάδα), και προτιμάτε λευκό κρέας, ψάρι και θαλασσινά (2-3 μερίδες την εβδομάδα).
- Προτιμάτε άπαχο κρέας.Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κόκκινο κρέας και την πέτσα από τα πουλερικά.
- Είναι σημαντικό να καταναλώνετε 2-3 μερίδες την εβδομάδα όσπρια και λαδερά.
- 8-10 ποτήρια υγρά ανά ημέρα εκ των οποίων 6-8 να είναι νερό.
- Λίγότερο από 5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που περιέχεται στα τρόφιμα.5 γραμμάρια ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, σακχαρούχων γλυκαντικών υλών και προϊόντων που τα περιέχουν.
- Εάν καταναλώνετε: κρασί ή άλλο ποτό, μέχρι 1 ποτήρι την ημέρα( προτιμότερο είναι το κρασί ή η μπύρα).Προσοχή!Εάν δεν πίνετε οινοπνευματώδη ποτά, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε να πίνετε.